Als operatieassistent zorg je ervoor dat de omstandigheden waarin de chirurg opereert, zo goed mogelijk zijn. Je voert voor, tijdens en na de operatie ondersteunende taken uit. Om dat goed te doen, moet je weten wat elke operatie inhoudt en hoe je moet handelen in geval van een complicatie. Je medische kennis houd je dus up-to-date.
Hoofdtaken Tijdens een operatie heb je één van de volgende hoofdtaken: instrumenteren, assisteren of omlopen.
o Als instrumenterende geef je de chirurg op het juiste moment de benodigde instrumenten en materialen aan.
o Als assisterende ben je de rechterhand van de chirurg: je staat hem/haar bij tijdens de operatie en je zorgt ervoor dat het operatieveld goed zichtbaar is.
o Als omloop ben je de schakel tussen het ‘steriele’ en ‘onsteriele’ veld van de OK. Je bewaakt de algehele steriliteit.
Welke rol je ook hebt: de patiënt staat altijd centraal. In geval van lokale verdoving zorg je er bijvoorbeeld voor dat de patiënt, voor of tijdens de operatie, wordt gerustgesteld. En verder weet je als operatieassistent hoe een operatieprogramma in elkaar steekt en kun je snel schakelen als het programma door een spoedgeval moet worden aangepast. Je zorgt er ook voor dat de OK na afloop van een operatie weer wordt klaargemaakt voor de volgende ingreep. Een onmisbare schakel in de operatiekamer: dat ben jij als operatieassistent. In een team met chirurgen, anesthesiologen en anesthesiemedewerkers heb je als operatieassistent namelijk belangrijke taken. Geen dag is hetzelfde, geen operatie gelijk. Spreekt de dynamische wereld van de OK jou aan? Dan is de opleiding tot operatieassistent iets voor jou!
Als operatieassistent kun je werken in algemene en academische ziekenhuizen, in zelfstandige behandelcentra of poliklinieken waar kleine operaties worden verricht.
Je bent al een heel eind op weg als je over de volgende eigenschappen beschikt:
o Flexibiliteit
o Uithoudingsvermogen
o Goed concentratievermogen
o Stressbestendigheid
o Goed kunnen werken in teamverband
De opleiding tot operatieassistent is een inservice-opleiding op HBO-niveau. Het is een combinatie van leren en werken. Voor de theoretische opleiding ga je naar de Amstel Academie, een opleidingscentrum in Amsterdam, voor de praktijkopleiding ben je in Noordwest Ziekenhuisgroep, zowel in Alkmaar als Den Helder. Je krijgt een vaste ‘standplaats’ en je mag tijdens je sollicitatie aangeven welke standplaats de voorkeur heeft. De opleiding begint ieder jaar in maart en september en duurt drie jaar. Het eerste leerjaar begint met een theorieperiode van vier maanden (de beroepsvoorbereidende periode). Daarin loop je ook stage op de operatieafdeling, verpleegafdeling en een aantal functieafdelingen. Daarna begin je met werken op de operatieafdeling. Deze periode (de beroepsbegeleidende periode) wordt onderbroken door theorieblokken en enkele stages op andere afdelingen in het ziekenhuis.
Je kunt worden toegelaten als je; vóór de startdatum van de opleiding minimaal zeventien jaar bent, in bezit bent van een diploma HAVO/VWO of minimaal een MBO-4 diploma.
De kosten van de opleiding zijn voor Noordwest Ziekenhuisgroep. Ben je een schoolverlater, dan sluit je voor de beroepsvoorbereidende periode een leerovereenkomst af. Deze periode maakt geen deel uit van het eerste praktijkleerjaar. De leerling heeft gedurende de beroepsvoorbereidende periode recht op een vergoeding per maand. Dit kun je terugvinden in onderstaande link. https://cao-ziekenhuizen.nl/schalen-voor-bvp-opleidingen-stagevergoeding
Na afronding van de beroepsvoorbereidende periode wordt de leerling toegelaten tot het eerste praktijkleerjaar. Gedurende de praktijkleerjaren wordt met de leerling-werknemer een leer-/ arbeidsovereenkomst aangegaan.
Ben je in het bezit van een zorggerelateerd diploma, dan behoud je je salaris zolang dat binnen de functieschaal past wat een operatieassisent verdient. Na deze periode ben je zowel student als werknemer; je krijgt een leerarbeidsovereenkomst voor de duur van de opleiding en een (leerling)salaris volgens de CAO Schalen voor BVP, opleidingen, stagevergoeding. https://cao-ziekenhuizen.nl/schalen-voor-bvp-opleidingen-stagevergoeding
Noordwest Ziekenhuisgroep is een topklinisch opleidingsziekenhuis in Alkmaar en Den Helder. We zijn één van de grootste algemene ziekenhuizen van Nederland. Onze patiënten kunnen terecht voor vrijwel alle vormen van medisch-specialistische zorg. Ruim vierduizend medewerkers, specialisten, arts-assistenten en enkele honderden vrijwilligers zetten zich dagelijks in om patiënten de zorg te bieden die ze nodig hebben. Naast patiëntenzorg zijn opleiding en wetenschappelijk onderzoek onze kerntaken. Noordwest Ziekenhuisgroep biedt verschillende opleidingsmogelijkheden, waarvan de opleiding tot operatieassistent er één is. Alle voorkomende specialismen zijn aanwezig, behalve cardiochirurgie.
• Geïnteresseerd? Twee maal per jaar komt de vacature op de website van het Noordwest Ziekenhuisgroep te staan. Je kunt dan online solliciteren. Als je geselecteerd wordt, volgt een sollicitatiegesprek. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact op met de praktijkopleiders:
Alkmaar: [email protected]
Den Helder: [email protected]
De opleiding bestaat uit het behalen van EPA's. Op onderstaande website kun je zien welke EPA's dat zijn voor een operatieassistent.
https://www.czoflexlevel.nl/epas/epas-medisch-ondersteunende-opleidingen/operatieassistent/
Iedereen met deze link kan de kaart bekijken.
QR code scannen of afdrukken: